주요경력
現) 을지대학교 식품산업외식학과 교수
現) 성남시 식품진흥기금 심의위원
現) 한국산업인력관리공단 국가기술자격검정시험위원(식품기사, 식품산업기사)
現) 한국외식산업학회 이사
現) 한국식품영양학회 평의원
前) 을지대학교 보건산업대학 학장
차세대 성장동력사업 운영위원(바이오신약/장기)
성남시 식품진흥 기금 심의 위원회 부위원장
한국식품영양학회 편집간사
한국식품제조학회 평의원
한국식품제조학회 편집위원
연구실적 (논문)
Quality Characteristics of Ice Creams added with Fermented Black Rice Bran Powder. Culinary Science and Hospitality Research. 24(10): 55-61. 2018.
The Effects of HMR Selection Attributes on Repurchase Intention by Shopping Channels. Journal of Distribution Science. 16(3): 13-21. 2018.
Determination of Shelf Life Model of Pork Cutlet and Pork Lard during Accelerated Storage Conditions. Korean Journal for food Science of Animal Resources. 38(4); 664-678. 2018.
Enhanced Antioxidant Activity of Berry Juice through Acetic Acid Bacteria Fermentation. Korean Society for Biotechnology and Bioengineering Journal. 32(3): 238-244. 2017.
Anti-bacterial and Anti-inflammatory Activities of Solvent Fractions of Gynura Procumbens Leaf Extracts for the Development of Food Materials . FoodService Industry Journal. 13(4): 247-256. 2017.
The Quality Characteristics of Non-glutinous Rice Dasik Added with Burdock Powder. FoodService Industry Journal. 12(1): 39-49. 2016.
Physicochemical and sensory characteristics of pizza dough prepared with domestic and imported wheat flour. Korean Journal of Food Science and Technology. 48(4): 366-371. 2016.
Antioxidant and Antimicrobial Activities of Extracts of Ripened Ginko biloba Outer Seedcoat. FoodService Industry Journal. 12(6): 83-92. 2016.
Manufacturing Characteristics and Its Color Change of Chewing Gum coated Various Polyols. Culinary Science and Hospitality Research. 21(6): 303-311. 2015.
Structural Effects of Sulfated-Glycoproteins from Stichopus japonicus on the Nitric Oxide Secretion Ability of RAW 264.7 Cells, Prev Nutr Food Sci. 19(4):307-313, 2014.
Cloning of the Xylose Reductase Gene of Candida milleri, J.Microbiol Biotechnol, 23(7):984-992, 2013.
Characteristics Of Licorice Extracts Fermented by lactobacillus acidophilus KCCM 32820, Food Engineering Progress, 16(4):399-402, 2012.
Quality Characteristics and Inhibition Actvity against Helicobacter pylori KCCM 40449 of Liquorice Yogurts Manufactured by Exopolysaccharide Producing Lactic Acid Bacteria, Food Engineering Progress,15(4):346-354, 2011.
Assessment of Applicability of a Calcium Carbonate-Alginate Beads as Neutralizer for the High Cell Density Cultivation of Isolated Sourdough Lactic Acid Bacteria, Food Engineering Progress, 14(3):208-216, 2010.
Effect of Ingredients on the Sensory Characteristics of Dongchimi, Korean J. Food Sci Technol. 41(2):162-166, 2009.
연구실적 (저서)
식품가공기술학 (2006, 효일문화사)
농산식품가공학 (2006, 수학사)
발효공정 (2006, 동화기술)
웰빙푸드스토리 (2005, 파인와이드)
제과제빵 재료학 (2003, 고려의학)
식품가공저장 실습 (2001, 수학사)
영양화학 (1999, 선진문화사)
연구실적 (보고서)
외국인 유학생 유치 활성화를 위한 방안 연구 (2012년)
신입생의 특성과 대학 생활에 대한 태도조사 (2002, 2004, 2005년)
생인삼즙 제품의 품질관리 및 용해도 개선 (고려인삼연구)
절편삼 제품의 품질 개선 및 공장 위생관리 (고려인삼연구)
김치샌드위치 품질 개선 및 생산 공정의 위생관리 (삼영후데크)
신제품 개발(김밥류) 생산 및 제품의 품질관리 (삼영후데크)
수상실적
스승의 날 표창 수상 (부총리 겸 교육부장관)
논문우수상 (범석학술장학재단)
기술지도대학 공로 표창장 (중소기업청)
산업기술상 (한국산업식품제조학회)
취업율 향상 기반조성 표창장 (을지학원)
우수교원 표창장 (을지대학교 총장)
연구분야
식품가공 및 식품저장 (인삼류, 봉산물, 동결건조, 발효식품)