본문바로가기

학과안내

교수진소개

교수진소개

  • HOME
  • 교수진소개
  • 교수진소개

탄탄한 실력과 전문성을 갖춘 열정적인 교수진

김정환 교수

김정환 교수

전공 :
발효식품학, 식품안전학 
전화 :
031-740-7218 
연구실 :
박애관 203-1호 
E-mail :
peterkim@eulji.ac.kr

연구실적 (논문)

  • Method Development and Cross Validation of Analysis of Hydroxylated Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (OH-PAHs) in Human Urine, , J Environ Health Sci, 41: 358-367, 2015.
    Manufacturing Characteristics and Its Color Change of Chewing Gum coated Various Polyols, Korean J Culinary Res. 21: 303-311, 2015.
    Quality and Antioxidant Activity of Granules Containing Herbal Medicine Extracts, J Korean Soc. Food Sci. Nutr. 44: 1311-1316, 2015.
    Quality and Antioxidant Activity of Yanggaeng Containing Herbal Medicine Extracts for the Elderly, J Korean Soc. Food Sci. Nutr. 44: 1304-1310, 2015.
    Comparison of Mineral Contents and Sensory Characteristics of Commercial Bottled Water in Korea, Korean J Culinary Res. 20: 49-58, 2014.
    Determination of 4 Parabens in Human Urine by Online SPE and LC-MS/MS Techniques, J Environ Health Sci, 38: 561-567, 2012.
    Emerging Pathogenic Bacteria: Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis in Foods, Korean Journal for Food Science of Animal Resources, 31: 147-157, 2011.
    Identification of Estrone in Pomegranate (Punica granatum) Extracts by Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry, Food Science and Biotechnology, 19: 809-813, 2010.
  • 연구실적 (저서)

  • 최신식품위생학 (2006년, 신광문화사)
    식품미생물학 및 발효식품학 실험 (2004년, 지구문화사)
    축산식품즉석가공학 (2001년, 선진문화사)
    유가공학 (1999년, 선진문화사) 外
  • 연구실적 (특허)

  • 즉석짜장 조성물. 대한민국 특허 등록번호 169259, 1998.
    즉석카레 조성물. 대한민국 특허 등록번호 169530, 1998.
    소나무싹 추출물을 함유한 음료 조성물. 대한민국 특허 등록번호 128913, 1997
    단백질가수분해물을 함유하는 음료 조성물. 대한민국 특허 등록번호 127243, 1997. 外
  • 주요경력/학회활동

  • 現 을지대학교 보건산업대학 식품산업외식학과 교수

    前 CJ제일제당 식품연구소 선임연구원 (1986년~1994년)
    한국축산식품학회 편집간사
    한국유가공기술과학회 이사
    University of Guelph, Canadian Research Institute for Food Safety, Visiting Scholar (2010. 3~2011. 2)
  • 연구분야

  • Food safety
    Health benefits of lactic acid bacteria
  • 리스트